22/09/2021

Матричен анализ: въведение

Румен Гюров

(изтегляне)

Никой човек не е способен да ви разкрие нещо повече от онова, което в полусън се таи у вас още от зората на вашето познание. – Халил Джубран


Встъпление

Светът е пълен със загадки, които пробуждат или любопитство, или чувство за несигурност. Или и двете! Искаме едновременно да изберем своето място в многообразието на света и да обхванем неговата безкрайност. Затова свеждаме многообразието до опростен образ и го изпълване с удобен за нас смисъл. Ограничените ни сетива отразяват безкрайността в приемливи за нас очертания и ѝ придаваме завършеност. 

Представите ни за света са представи за смисъл и завършеност. Смисълът и завършеността са наши изобретения. Без смисъл, усещаме света като море от безразличие и потъваме в отчаяние заради собствената ни незначителност. Без завършеност, чувството за нашето несъвършенство се изостря и ни хвърля в бездната на несигурността.

Светът не зависи от нашия смисъл и завършеност... Затова търсенето им, изглежда, е вечно пътешествие... Пътят на познанието преминава през все повече нови и нови смисли и очертания. И тогава се открояват поне четири въпроса с поне четири възможни отговора:

  • Какво представлява светът? Питаме, защото очакваме да обхванем неговото многообразие и безкрайност. И възможният отговор е:
  • Само чрез анализ!
  • Какво представлява анализът? Питаме, защото искаме да знаем как да намерим мястото си в многообразието и безкрайността на света. Възможният отговор е:
  • Последователни стъпки по пътя на нашето разбиране за света!
  • Как анализираме? Отговор:
  • Избираме ярки и устойчиви прояви на случващото се!
  • Какво очакваме от анализа?
  • Достоверно отражение на света в нашите представи, изпълнено със смисъл и завършеност! Смисълът ни помага да овладеем риска, когато избираме своето място в света. Завършеността ни дава сигурност, когато искаме да се справим с необхватното.


Всеки анализ е подреждане 

Всеки анализ, за да бъде анализ, предполага особен алгоритъм, процедура, структура, т.е. целенасочено осмислена и изградена поредица от мисловни и практически действия. Заради неговия особен алгоритъм, процедура, структура... или както искате назовете поредицата от аналитични действия, нека го наречем „матричен“. Защото понятието „матричен анализ“ е по-подходящо от понятията „алгоритмичен...“, „процедурен...“, „структурен анализ“, които носят различен смисъл от онова, което тук и сега наричаме „матричен анализ“. Но не в смисъл „анализ на матрица“, а „анализ по матрица“, т.е. 

анализ, построен като поредица от стъпки.

Само в посочения смисъл следва да приемем идеята за „матричен анализ“. С нея можем по-лесно да придобием необходимите знания и умения за проучване на риска и сигурността. Но за целта е необходимо да разглеждаме анализа преди всичко като

мисловна процедура.


Смисъл и завършеност

Матричният анализ на риска и сигурността може да бъде ефикасна изследователска методология, само когато ѝ придадем ясно откроен смисъл и завършеност. Затова трябва да имаме предвид следното:

1. Понятието „анализ“ в неговия широк смисъл означава за нас „проучване, изследване“; в тесен смисъл то може да означава „мисловна процедура, познавателен метод“. В зависимост от контекста на изложението, когато говорим за анализ, ние непрекъснато трябва да следим за тези разграничения.

2. Понятието „матричен анализ“ отразява най-точно съдържанието на вида анализ, който извършваме като съзнателно изградена поредица от познавателни действия с определена цел. Може да бъде заместено с понятия като „анализ чрез моделиране“ и „моделен анализ“. Можем да приемем, че „моделът“ е пасивен образ на действителността, а „матрицата“ – активен образец на нашата дейност. Имаме „модел“, чрез който възприемаме действителността, и „матрица“, в която вписваме представата си за действителността и нашите действия съобразно тази представа. Въпрос на умение е да превърнем всеки модел в матрица, всяко пасивно възприятие в активно отношение. Всяка таблица и всяка рисунка, която подрежда нашия анализ, може да бъде едновременно „модел“ и „матрица“ и може да ни послужи за анализ на риска и сигурността.

3. Нашите представи се променят непрекъснато колкото повече опознаваме света. Затова постоянно се променя и съдържанието на понятията, с които го описваме. По тази причина за едно и също понятие откриваме множество определения, които описват нашите представи. Вместо да разглеждаме множеството определения като слабост, недостатък или объркване, можем да приемем, че наличието им е възможност да направим самостоятелен избор на онова съдържание, което най-точно описва нашите представи и съответства на потребностите и способностите ни да анализираме. Критиката към отделни определения допринася за изграждане на умения за критично мислене. Предложените в резултат от критиката определения не бива да се разглеждат нито като окончателни, нито като общоприети, а като подтик за по-нататъшно критично осмисляне.

4. Когато усвояваме и използваме т.нар. „матричен анализ“, пространните обяснения са неизбежни, защото могат най-точно да отразят особеностите в съдържанието на дадените понятия и тяхната критична оценка. Когато говорим за основни понятия, като понятията „сигурност“ и „риск“ например, определенията им е необходимо да бъдат подложени на по-строга критична оценка и съдържанието им да бъде описано по-подробно.

5. При всяко изследване, включително при изследване на риска и сигурността, винаги е желателно да опростяваме нашия изказ за онова, което сме открили и разбрали, да го направим по-достъпен за разбирането от онези, които нямат необходимия опит и не са изкушени в предмета на нашите проучвания. Допълнителните усилия, обаче, са неизбежни за усвояване на терминологията и научните представи, свързани с теорията на познанието, логиката, научната методология, изследванията на риска и сигурността.

6. Сложността и пространността на езика произтичат от сложността на темата, която се разглежда. По-сложните теми, свързани главно с теорията на познанието, предполагат по-усложнен и пространен изказ. И обратното, по-простите теми е необходимо да са на по-достъпен език и с по-кратко съдържание. С най-достъпен език и с най-кратко съдържание могат да бъдат представени, например, експертните и описателните аналитични техники.

7. Всяко понятие в нашия анализ е необходимо да бъде подбрано внимателно, въз основа на установена научна терминология, критична оценка на неговата употреба, с необходимите разграничения и уточнения на неговото съдържание. Подборът и обясненията на понятията следва да са представени в максимално достъпна, но не и в прекалено опростена форма.

8. Винаги е от полза поне за част от понятията предварително да разполагаме с добре усвоен малък речник, кратък набор от общоприети определения, които могат да бъдат използвани като отправна гледна точка в нашите проучвания и подложени на по-нататъшна критична оценка. Например:

Речник

Алгоритъм: [1] система от последователни действия за решаване на дадена задача (Речник..., 1998: 40); [2] процедура за решаване на математическа задача [...] чрез краен брой последователни стъпки, която често включва повторение на операцията (Merriam-Webster: algorithm, 19.09.2021).

Анализ: [1] процес на разлагане на понятие, пропозиция [твърдение], езиков комплекс [израз] или факт на неговите прости или окончателни съставни части (Философски..., 2009: 30); [2] метод на познанието, при който изследваният обект се разделя на съставни части, които се изучават задълбочено отделно (Енциклопедичен..., 2012: 26); [3] изследване, изучаване, издирване, проучване (срв. „анализирам“ и „изследвам“ в Синонимен..., 1999: с. 25 и 327).

Матрица: [1] структурирано отражение на част от действителността, което поставя в определени очертания и подрежда в тях съдържанието на отразената действителност по начин, който позволява тази действителност да бъде управлявана (идея: Гуманитарные: Вячеслав..., 03.10.2019); [2] нещо, в което или от което нещо друго произлиза, развива се или придобива форма (Merriam-Webster: matrix, 03.10.2019).

Модел: [1] образцов екземпляр от изделие или образец за изготвянето му; възпроизведен предмет или схема на нещо (Съвременен..., 1995: 457); [2] аналог на подражание или описание (Речник..., 1998: 523); [3] структурирано отражение на част от действителността (предмет, явление, процес, ситуация), което съдържа нейни съществени свойства и може да бъде представено в мислена, знакова или материална форма (идея: Гуманитарные...: Модель, 03.10.2019); [4] образец, тип (срв. Синонимен..., 1999: с. 427 и 534).

Подход: [1] съвкупност от начини и средства за пристъпване към определен проблем или човек (Съвременен..., 1995: 642); [2] предприемане на предварителни стъпки към конкретна цел (Merriam-Webster: approach, 19.09.2021).

Процедура: [1] официално приет ред на действия (главно в административната сфера) (Речник..., 1998: 663); [2] серия от последователни стъпки в постоянно определен ред (Merriam-Webster: procedure, 19.09.2021).

Структура: [1] разположение и подреждане на частите в едно цяло; [2] строеж, устройство (Речник..., 1998: 768).

9. Ползването на примери за онагледяване на всяко изследване, на прилаганите критерии, аналитични методи и матрици е мощно средство за осмисляне съдържанието на матричния анализ и на основните понятия, които тук ни интересуват – понятията „риск“ и „сигурност“.


Обхват

За да усвоим необходимите знания и умения в областта на матричния анализ на риска и сигурността (МАРС), е необходимо да положим усилия в следните направления:

Първо. Да определим основните понятия:

1. Понятието „анализ“ чрез постигане на разбиране за същността на анализа, видовете анализ, постиженията в осмислянето на анализа, равнищата на анализа, матричния анализ като вид анализ.

2. Понятието „сигурност“ чрез преоценка на общоприетите представи за сигурността, изграждане на собствено определение за сигурността, видовете сигурност, равнищата на сигурността, конвергенцията на сигурността, сърцевината на сигурността – социеталната сигурност и личната сигурност, динамиката на човешките потребности , разграничението между среда за сигурност и оперативна обстановка.

3. Понятието „риск“ чрез преоценка на първоначалните и стандартизираните представи за риска, изграждане на нов подход към преосмисляне на риска, критична оценка на риска като нежелана загуба, провал и вид несигурност, осмисляне на понятието „конфликтно взаимодействие“.

Второ. Да изградим подходяща методология, като очертаем т.нар.:

1. Основи на анализа, изразени чрез понятията „знание“, „познание“, „обект“, „предмет“, „рефлексивен...“ и „рационален подход“.

2. Общонаучни методи: когнитивни, логически и епистемологически методи и системен метод.

3. Структуриращи методи като метод „Син океан“, методи за анализ на макросредата, методи за анализ на микросредата, методи за анализ на организацията, метод на анализ по сценарии, метод на анализ по две оси, методите на SWOT и ACT-ON анализа.

4. Експертни техники – тяхната същност и видове: индивидуални, колективни, ролеви и насочващи техники.

5. Описателни техники като линия на събитията, хоризонт на събитията, диаграма на причинно-следствена връзка, диаграми на причинно-следствени вериги, диаграма „Рибена кост“, диаграма „Папийонка“, диаграма „Торнадо“ и метод ALARP.

Трето. Да въведем подходяща организация, като си изясним:

1. Понятието „информация“, разграничението между данни и информация, между „информация“ и „разузнавателна информация“, начините за обработка и оценка на данните, източниците на данни и информация.

2. Понятието „преценка на риска и сигурността“: технологията на преценката, областите на преценка, т.нар. „умна преценка“, средства за идентифициране на риска и сигурността, формулирането на показатели, измерването и изчисляването на риска и сигурността.

3. Разграниченията между аналитична дейност, работа и процес, аналитична процедура, методи и матрици; подреждането на матричния анализ.

4. Завършването на анализа чрез изготвяне на аналитичен продукт и уточняване на съдържанието и формата на аналитичния продукт.


Съвет

Във всеки миг онзи, който ползва т.нар. „матричен анализ на риска и сигурността“ (МАРС), трябва да осъзнава, че е свободен да приеме или да не приема, заложените в него идеи и съдържание. Свободата да мисли самостоятелно е задължение за всеки истински анализатор! Защото само свободата и дисциплината на самостоятелното мислене могат да осигурят необходимите аналитични знания, умения и резултати!

Само по този начин можем да поемем по пътя на матричния анализ, за да изградим смислена и завършена представа за риска и сигурността.


Източници:

  1. Гуманитарные...: Гуманитарные технологии. Аналитический портал, сайт: gtmarket.ru, статьи, ISSN 2310-1792: Вячеслав Сергеевич Дудченко: Методологический микроскоп, url; Модель (автор: Ф. И. Голдберг), url, доступ: 03.10.2019.
  2. Енциклопедичен..., 2012: Енциклопедичен речник по логика и семантика. Съставител: проф. д.ф.н. Марин Табаков. София: Звезди, 2012, 512 с.
  3. Синонимен..., 1999: Синонимен речник на съвременния български книжовен език. Трето издание. Автори: Милка Николова Димитрова-Павчинска и Ана Николова Спасова-Арнаудова. София: Наука и изкуство, 1999, 1142 с.
  4. Философски..., 2009: Философски речник. Превод: ст.н.с. II ст. Владимир Стойчев. София: Книгоиздателска къща „Труд“, 2009, 904 с.
  5. Merriam-Webster: Merriam-Webster Dictionary, site: merriam-webster.com, articles: algorithm; approach; matrix; procedure, accessed: 19.09.2021, url.


© Оригинална публикация: 22.09.2021

Свързани публикации:

  1. Гюров, Румен. Сигурност и анализ: преосмисляне. София, Studia Analytica, 12.01.2014 / 31.10.2021, url.
  2. Гюров, Румен. Свободата на пеперудата. София, Studia Analytica, 01.01.2016, url.
  3. Гюров, Румен. Матричен анализ на рисковете и сигурността. София, Studia Analytica, 26.10.2014, url.
  4. Гюров, Румен. Същност на понятието анализ. София, Studia Analytica, 21.11.2021, url.